Corona verkapte relatietherapie? Of uitstel van executie?

2020 was voor velen een beproevend jaar: thuiswerken met kinderen, een avondklok, geen uitjes meer met vrienden of collega’s, niet meer uit eten en voortdurend op elkaars lip zitten. Dit zou het recept zijn voor een grote scheidingsgolf, zo dacht ook de Vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Niet verwonderlijk dus dat vanwege de coronacrisis het eerste wat mensen tegen ons zeggen is: jullie zullen het wel druk hebben met al die echtscheidingen! Nu hadden wij zelf verwacht dat het na de zomer in de zogenaamde scheidingsmaand september van 2020 ‘los zou barsten’. Wij hebben echter geconcludeerd dat deze golf vooralsnog is uitgebleven en dat Corona tot nu toe heeft geleid tot minder scheidingen. Wij vroegen ons af: hoe komt dit?

Bij ons op kantoor gaat alles anders, maar toch weer enigszins terug naar normaal. Door de crisis in maart 2020, waarbij ook de rechtbanken hun deuren voor zes weken sloten, hebben wij helaas als kantoor afscheid moeten nemen van onze stagiaire, die door de maatregelen geen relevante werkervaring meer kon opdoen. Bij de rechtbank werden zaken mondjesmaat mondeling of via skype behandeld. Echter, de ‘normale’ werkdruk werd bij lange na niet geëvenaard. Dit heeft geleid tot grote vertraging van zaken in thans nog lopende procedures.

BESTE LIEFDESJAAR

Nu we alweer een jaar lang kampen met Corona, kan beter de balans worden opgemaakt waarom mensen ervoor kiezen (toch) bij elkaar te blijven. Groot struikelpunt betrof daarbij de krapte op de woningmarkt en de onzekerheid over de baan/inkomen voor de bepaling van de financiële situatie in de toekomst. Je zou het ook positief kunnen benaderen: 2020 is ondanks alle rampen het beste liefdesjaar in een decennium. Hebben meer mensen bijvoorbeeld hulp ingeschakeld of beter met elkaar kunnen praten?

NOG NIET OP OUDE NIVEAU

Per februari van dit jaar hebben wij gelukkig weer een nieuwe stagiaire kunnen verwelkomen, die maar wat blij is dat ze eindelijk iets in de praktijk meemaakt, in plaats van ‘ horen zeggen’ via een beeldscherm. Juist nu alles meer naar ‘normaal’  gaat in het juridische leven en zowel advocaten als rechtbanken ingesteld zijn op het nieuwe werken op afstand, is verrassend genoeg het aantal scheidingszaken nog niet teruggegaan naar het oude niveau. Dit terwijl wij signaleren dat mensen die toch besluiten te scheiden langer hebben gewacht, waardoor soms zodanige schade is aangericht aan de onderlinge relatie, dat dit lastiger te overkomen is om in onderling overleg tot afspraken te kunnen komen. Uiteraard zijn wij benieuwd naar jullie mening of Corona voor verbinding heeft gezorgd in de relatie of juist niet, dus schroom niet ons daarover te berichten. Ons advies als het een onvermijdelijke beslissing betreft: wacht niet te lang. Wij hopen dat liefde de reden is, dat liefde dit Coronajaar 2020 heeft overwonnen!